Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ. Излъченият за премиер Росен Желязков представи проект на кабинет.

"Г-н Желязков е един от най-представителните лица на ГЕРБ", коментира политологът Любомир Стефанов в предаването "България сутрин".

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев подчерта, че ГЕРБ залага изцяло на партиен кабинет.

Социологът Юлий Павлов отбеляза, че Росен Желязков е дошъл с готов кабинет, който е силно партийно оцветен. На мнение е, че правителството трябва трябва да бъде с първия мандат, но според него "не е нормално така силово да се действа".

Още по темата

"Г-н Борисов предлага 100% партиен кабинет на ГЕРБ. Трябва на всяка цена да има министър на външните работи. Видяхме натиска, който Сърбия ни оказа и ние се огънахме. Виждаме изказванията, които идват от Северна Македония. Виждаме сериозния гаф, който щеше да се получи, ако президентът водеше делегацията във Вашингтон на НАТО. Външното министерство до последните месеци беше принизено да спасява български граждани зад граница и да организира избори", каза Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Стефанов Желязков е доказал, че може да ръководи сложно НС.

"Нямаше катастрофи, докато той беше председател. Политическите му опоненти не може да отрекат неговите качества. Проучвателният мандат беше изгърмян много напред. Политиката е умение да преговаряш във всички в залата, независимо дали ги харесваш, или не", добави той.

"Поведението на Бойко Борисов не се слави с последователност, но в този случай беше последователно. По време на кампанията каза, че няма да управлява само с ДПС. Той каза, че трябва да има нормална коалиция с коалиционно споразумение. Това, което се направи днес, не ми прилича на поемане на отговорност, а отбиване на номера. Такъв подход няма как да проработи, в който имаш само 68 депутати. Първото правителство на Бойко Борисов също беше правителство на малцинството, но имаше 116-117 депутати", отбеляза Павлов.

Според Керемедчиев предлагането на това правителство е подготовка за следващи избори. Стефанов също се съгласи, че ГЕРБ прави заявка за нов предсрочен вот.

На въпрос как ще се отразят на избирателите нови избори, Павлов отговори, че повечето хора не гласуват и ако има избори на есен, още повече хора няма да отидат до урните. Според него на България едни нови избори биха се отрази зле. По думите му има замисъл, че след следващи избори Борисов ще може да каже: "Опитах всичко, ще трябва с ДПС".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase