Снимка: БГНЕС

Аз не бих казал, че средностатистическият българин наблюдава работата на парламента отблизо. Не е работа на хората да гледат всеки ден Народното събрание и какво става там. Това заяви пред NOVA Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет, бивш вицепремиер и бивш министър на образованието и науката.

"Аз не бих си позволил да правя прогнози. Не ми е и работа, нито имам познания за това. Ще кажа просто като гражданин какво мисля. Мисля, че на тези избори се получи така, защото огромна част от хората не гласуваха. Демокрацията не изключва и при по-малка активност да се получи резултат. Големият въпрос е, че при толкова ниска активност, легитимността на едно правителство, каквото и да е то, няма да бъде голяма. Ако няма входяща легитимност, е добре да има изходяща легитимност. Правителството да навакса с качествени хора и с качествена политика", посочи Вълчев.

"За България винаги е по-добре да има редовно правителство. Притеснението ми е, че много лекомислено се върви по пътища, които няма да ни доведат до нищо добро", каза професорът. За да подкрепи твърдението си даде пример със "Зелената сделка" и миграцията, която според него представлява "дехристиянизация на Европа", каза още той.

"По-скоро ще има правителство, но това не е най-важното. Изборите са като лекарство – те не са нито нещо добро, нито лошо. Ако не се използва на правилното място в подходящото време може да бъде отрова", заяви Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase