Снимка: Bulgaria ON AIR

Необходимите 6 гласа, за да може Рая Назарян да стане председател на 50-ото Народно събрание, бяха намерени. От ИТН обявиха, че ще подкрепят всички кандидати, само за да може да се отпуши работата на парламента. От партията на Слави Трифонов обясниха, че това не променя позицията им да не подкрепят опитите на ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. От ИТН обаче поискаха третия мандат, за да съставят експертен кабинет.

"За да разберем накъде вървим в такива конкретни ситуации, ние трябва да направим една крачка назад и да видим какво е станало в предизборната кампания. Получи се един фронт на всички срещу ПП-ДБ. Прави изключение БСП, които си имат свои вътрешни проблеми, но всички останали партии базираха кампанията си срещу ПП-ДБ. Когато коментираме какво е станало вчера и какво ще стане след това, не трябва да забравяме този момент", каза политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

Според него причината ИТН да подкрепят кандидата за председател на Народното събрание от ГЕРБ, но да не подкрепят правителство с първия и втория мандат е да се прехвърли вината към ПП-ДБ.

Бойко Борисов пък от своя страна настоя за управление между първите три политически сили - ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

"Всичко е възможно при наличие на политическа воля. Поне към този момент индикациите от страна на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" са, че няма желание за такава конфигурация. Очевидно тяхното желание е да съюзят ГЕРБ с ДПС при отсъствието на ПП-ДБ. Борисов обаче е опитен политик и разбира възможността на тази теза и не желае да влезе в коалиция с ДПС без ПП-ДБ. От тази гледна точка, шансовете за такава конфигурация не са особено реалистични", коментира анализаторът доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че оставката на Христо Иванов е поредна част от политическата игра и уточни, че според него е правилно решение лидерите на партиите да подадат оставка при такива ниски резултати от изборите.

По думите на доц. Живков правителство вероятно няма да има, и ще отидем на нови избори,. Проф. Найденов допълни: "Правителство ще има, ако каруцата на ПП-ДБ се натовари достатъчно с вина".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase