Снимка БГНЕС

Над 80% от предадените протоколи са били сгрешени, съобщи пред БНТ Полина Витанова - секретар на 23 РИК София.

Именно заради дефекти в попълването предаването на протоколите се е забавило.

Оказва се, че членовете на секционните комисии масово са бъркали при смятането на гласовете.

"Сборуването при разпределението на кандидатските листи беше най-проблемно. Максимумът беше 30 числа, които трябваше да се съберат, понякога числата бяха и по-малко. Но за съжаление, тази сборна грешка водеше след себе си още 4 или 5 сборни грешки", обясни Витанова. Тя обаче увери, "сборните грешки не водят до нищо сериозно", тоест не изкривяват изборните резултати.

Масовите проблеми със "сборуването" всъщност ще спестят значителни извънредни разходи на бюджета. За първи път Централната избирателна комисия въведе бонуси за членовете на секционни комисии  - за правилно попълване на протоколите. Обявено бе, че всеки член на СИК, която е попълнила без грешка книжата от вота "2 в 1", ще получи 25 лв. допълнително за добра работа.

При положение, че над 80 процента от протоколите са били сбъркани, много малко членове на СИК ще вземат "наградата" за добре свършена работа.

Според Полина Витанова на тези избори за пореден път се е видяло, че аритметиката и по-точно простото събиране затруднява участнииците в СИК.

Проблемът до голяма степен нямаше да съществува, ако поредните промени в Изборния кодекс не бяха довели до превръщането на машините в обикновени принтери, които вадят само разписки. Преди това умната техника "сборуваше" вместо хората и разпечатваше резултатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase