Снимка: БГНЕС

С абсурдно ниската избирателна активност от 32% нашият народ гласува вот на недоверие на собствената си държава. Българската политическа система на практика фалира, написа във Facebook лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. В позицията си по повод обявяването на официалните резултати от вота на 9 юни Костадинов допълни, че и националната сигурност на България вече е поставена под "изключително сериозна заплаха". Според него заплахата идва от второто място на ДПС на парламентарните избори.

Още по темата
ГЕРБ спечели изборите, но това е пирова победа, пише още Костадин Костадинов. По думите му са се сринали и БСП и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Той отчита в публикацията си и подобреният резултат на "Има такъв народ" на 16 депутати от 11 досега. По повод „Величие“ Костадин Костадинов смята, че основният печеливш от появата на новата евроатлантическа формация е ДПС, които благодарение на нея са станали втора политическа сила.

За собствената си партия Костадинов посочи, че са загубили 62 000 гласа в сравнение с предишните избори, като причината е създаването на нови проекти. Изтъква и това, че депутатите на „Възраждане“ ще са 38, като в 14 области формацията е втора политическа сила, в десет - трета, а в четири – четвърта.

В чужбина също сме втора политическа сила, а в няколко държави сме и първа политическа сила. Заради концентрацията на турски вот в Турция и вот за ПП-ДБ в София в крайна сметка обаче останахме четвърти. Това показва, че столицата и гласовете от Турция заедно тежат повече от всички останали българи, коментира Костадинов.

Вкарахме трима евродепутати, които беше цел минимум за нас, и сега работим по създаването на собствена група в Европейския парламент, посочи още лидерът на „Възраждане“ и уточни, че получените от Петър Волгин преференции са почти 72 000.

Резултатите са такива, каквито са, пише Костадинов. Лошото е, че за пореден път има много излъгани, разочаровани и измамени избиратели - при това буквално осъзнали се още на следващия ден, добави той.

На пресконференция след края на вота - на 10 юни, Костадин Костадинов очерта два сценария за развитие на ситуацията в страната – създаване на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, или да няма правителство и да отидем на избори октомври-ноември. По думите му, който влезе в такова правителство, на практика "се погребва жив", припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase