Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Няма диалог за реалната икономическа политика на страната. Централно място заемат различни корупционни скандали. Големият проблем е как изглежда страната отвън, тъй като България иска да се присъедини към еврозоната, също така – към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в края на 2025 г., заяви доц. д-р Щерьо Ножаров, главен секретар на УНСС по бюджет и финанси и икономически съветник в БСК в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Експертът коментира, че според последния доклад на Fitch Ratings България има проблем с таргетирането на средносрочната фискална политика.

"От една страна, се водим, че сме държава с валутен борд (…) От друга страна, започнахме с ежегодни бюджетни дефицити. Двете неща са несъвместими (…) Дали тези дефицити водят до подобряване на публичните капиталови разходи? Дали те водят до подобряване на частните инвестиции и инфраструктурата? Категорично не“, смята икономистът.

България е с кредитен рейтинг BBB, който не е инвестиционен. Цената за обслужване само на лихвите по дълга ще надхвърли 1% от БВП годишно. За сравнение, САЩ и Франция имат инвестиционен кредитен рейтинг AAА. Поради това цената на обслужване на дълга е много ниска.

"Две цяло и двадесет и пет милиарда лева годишно ще плащаме само за лихвите. Тези пари ще излизат от България, няма да се вливат в българската икономика, защото имаме кредитен рейтинг BBB, който е характерен за икономиките в преход“.

Данните на БНБ показват бързо нарастване на външния дълг. От 23,8% сега ще се покачи до 28,8% през 2026 г.. Кредитният рейтинг е зависим от промените на валутните курсове евро-долар и промените на лихвените проценти. Проблем е също така и неефективното усвояване на евросредства.

Гостът подчерта, че от огромно значение е качеството на образованието. Развитието на ИИ и роботизация не стават без силна наука.

"България прави 80 патента годишно. Държави като Германия и Франция правят над 2000 патента годишно на 1 млн. човека от население. Държави като Румъния и Хърватия – 300 патента годишно (…) Бизнесът трябва да купува патенти от чужбина, а това е много скъпо“, допълни гостът.

Относно инвестиционния климат в страната експертът коментира, че на първо място инвеститорите гледат статистическите бази данни на МВФ – индекси, свързани с върховенство на закона, корупция и др.

"По някои от показателите ние сме единствените в Европейския съюз, които сме с минус пред показателя (…) Такива показатели правят високо рисков профил за инвеститорите “.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

иван шишман

преди 3 седмици

как няма да бягат инвеститори, като бокоо тииквата им иска процент за такса спокойствие...долу бахур бахар !

13

СМЕХ....

преди 3 седмици

ЗА ПРО- РУСКИ МЕРАЦИ....ПАРИ НЕ СЕ ДАВАТ!!!!! АДСКИ Е ВРЕДНО....ХАХАХА...

12

АМИ, ДА....

преди 3 седмици

ПОСТ- КОМУНИЗМА Е КАТО ПОМИЙНА ЯМА---- ПОГЛЪЩА ВСИЧКО НО НЕ ДАВА НИЩО....АМА, НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД, ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ...ХАХАХАААА

fallback