Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет.

В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Още по темата
Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Dnes.bg припомня, че първоначално за поста външен министър Главчев предложи Ивайло Ценов. Заради невъзможността му да заеме поста поради посочени семейни причини, в последния момент на мястото на първоначално номинирания за външен министър бе предложен Стефан Димитров.

Даниел Митов е бивш външен министър. Първоначално той е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

Митов завършва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2006 г. става член на партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията „Движение България на гражданите“, основана от бившия еврокомисар Меглена Кунева.

През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС в XLV Народно събрание. След изборите през юли 2021 е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, който в крайна сметка не става факт. В момента Митов е зам.-председател на ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase