Снимка: БГНЕС
fallback

Руски атаки с ракети и дронове нанесоха днес щети на украински енергийни съоръжения в черноморската Одеска област и близкия град Николаев, поддържайки натиска върху увредената електроенергийна мрежа на страната, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Русия, която е взела под прицел украинските комунални услуги от началото на двегодишната война, засили въздушните си атаки срещу енергийната система на Украйна миналия месец, като унищожи най-малко осем електроцентрали и няколко десетки подстанции.

Украинският мрежов оператор каза, че днешните атаки са причинили аварийни прекъсвания на тока в Николаевска и Херсонска област. Министерството на енергетиката съобщи, че спирането на електрозахранването е засегнало над 400 000 потребители, но по-късно то е било възстановено за повечето от тях.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е изстреляла срещу Украйна 17 дрона и три ракети при последните си нападения през нощта и че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 14 дрона и две от ракетите.

Ударите по Одеска област бяха насочени към критична и логистична инфраструктура, каза областният управител Олег Кипер. Той не съобщи кое е  авариралото енергийно съоръжение. Държавната украинска железница съобщи, че двама нейни служители са били ранени при атаката.

Военните съобщиха, че енергийна инфраструктура в южния град Николаев е повредена и захранването е прекъснато за няколко часа. Няма жертви./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Альоо

преди 1 месец

Напишете и някой ред за това какво се е случило с най голямото украинско газохранилище!

41

Енергийната

преди 1 месец

структура им е само един от проблемите. В момента основния проблем на укросите е Часов Яр. Вече е обграден от три стрни и скоро ще обявят поредната "малоаважна" победа за руснаците. Като падне Часов Яр заминава Донбас.

40

Юлиян

преди 1 месец

..И накрая,къде сме ние?Какво и как трябва да направим,за да не сме вечно"капо"(валат),както при всяко световно пренареждане на граници,територии и сфери на влияние?Сляпото,крайно взимане на страна в"ритането на атовете" в двете световни войни ни отреждаше ролята на"бедните магарета".Ще ни стигне ли разумът,мъдростта да избегнем този път катастрофата?"Един път стомна за вода,два пъти...".Идва третият.Ще я опазим ли този път???

fallback