Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев коментира, че днес се слага край на един провален политически експеримент - т. нар. Сглобка.

"Когато връчвах мандата на Николай Денков аз го призовах да не го реализира заради антидемократичните заявки в запис от заседанието на ПП, но въпреки това правителство беше създадено и то се провали от властови игри и корист и взаимните обявения между довчерашните партньори", каза той.

Още по темата
"Надявам се гласът на избирателите най-сетне да бъде чут и разбран, а междувременно страната ще се управлява от правителство начело с Главчев и да е ясно, че този служебен кабинет за първи път се създава по новите правила на Конституцията, знаете неистовия стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента по отношение на служения кабинет, така че за разлика от служебните правителство досега, в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност", отсече президентът.

Държавният глава коментира и оставането на Калин Стоянов като вътрешен министър и в служебното правителство преди кабинетът "Главчев" да положи клетва на извънредно заседание на НС.

"Чуха се много призиви да не издавам указа заради Калин Стоянов, но това са призиви да наруша промените в Конституцията и е странно, че тези призиви идват от партиите, които гласуваха промените в Конституцията. Що се отнася до Калин Стоянов да е ясно, че ПП-ДБ миналата година настояваха да отстраня главния секретар на МВР и трябва да е ясно, че премиерът Главчев ще управлява страната, а не аз и той има правото да избере своя екип и аз уважавам това решение. Ако аз трябваше да определям това правителство, нямаше да оставя Калин Стоянов за вътрешен министър, както нямаше да го назнача и в редовното правителство", посочи президентът.

Според Радев най-важното е служебното правителство да си свърши работата и да има честни избори.

"Парламентът ще работи и има много работа, много закони, които трябва да приеме", добави президентът.

"Отговорността категорично не е моя, а на г-н Главчев и на този работещ парламент", отсече държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase