Снимка: БГНЕС

Не ме изненадва решението на Димитър Главчев да запази като номинация за вътрешен министър Калин Стоянов, защото преди няколко дни беше прочетено името му. Това каза политологът Димитър Ганев пред bTV. И обясни, че почти всички служебни кабинети имат този профил с лица от втория политически ешелон. Задължително беше за него да има представители на ПП-ДБ, за да не изглежда, че е кабинет доминиран от ГЕРБ. А колкото до това, че в него има фигури, които са свързани с управлението на ГЕРБ назад в годините ми се струва напълно нормално. Защото политическата кариера на Главчев се асоциира с ГЕРБ, а когато дадеш на някой да прави кабинет - той използва своята политическа мрежа. Липсват ярки партийни лица от ГЕРБ, каза още той.

Според него президентът Румен Радев не е имал много опции извън Главчев. Само 27% от българите пък са запознати с промените в конституцията, показа проучване на "Тренд", което не е публикувано заради динамичната политическа обстановка. Президентът ще има един проблем, защото той прави всичко възможно да се разграничи от служебния кабинет, но той ще бъде асоцииран с него, обясни още той.

Стана ясно, че Стефан Димитров ще е външен министър вместо Ивайло Ценов.

Зад министъра на вътрешните работи наднича и ДПС, които го защитава още през миналата година, каза пък политологът проф. Росен Малинов. Според него това ще е кабинет доминиран от ГЕРБ и ДПС. Според мен Главчев изобщо не се е колебал с кандидатурата на Калин Стоянов, а в случая неговите политически съюзници - директно Пеевски и Борисов са му казали - прави каквото искаш, но единствения човек на когото държим е Калин Стоянов, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase