Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Корупцията в България продължава да бъде основна причина за руска намеса и е допринесла за разпадането на управляващата коалиция. Това каза пред "Файненшъл Таймс" Николай Денков, който днес отстъпи поста на министър-председател на служебния премиер Димитър Главчев.

Той обясни, че кабинетът му се е борил да изкорени дълбоките връзки с Москва.

"Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, идваше чрез корупция", заяви Денков по повод на енергийните сделки, сключени от предишни правителства, от които се е възползвал руският енергиен гигант "Газпром".

Денков сподели и за договора за „Турски поток". Той беше сключен по времето на правителството на Бойко Борисов. Според бившия премиер такива сделки трябва да бъдат разследвани. Борисов твърди, че газопроводът не пречи на българските интереси.

Николай Денков посочва, че ПП ще продължи борбата срещу корупцията и руското влияние, които според него са свързани.

Денков коментира и ролята на депутата Делян Пеевски в политиката. Той заяви, че Пеевски е имал силно влияние върху ГЕРБ, като припомня коалиционни срещи, на които Пеевски е бил поканен от ГЕРБ и в крайна сметка е доминирал дискусията.

От ГЕРБ отхвърлят твърденията, като говорител на партията е посочил пред "Файненшъл Таймс", че Пеевски е подкрепял кабинета през последните 9 месеца, но той не е присъствал на вътрешнокоалиционните разговори. "ГЕРБ е най-голямата политическа партия в България и ние вземаме всички свои решения самостоятелно", добавя говорителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase