Снимка: БГНЕС
fallback

Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов настоява за проверка и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса “Коцев”, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, министър Славов настоява да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърденията, фактите и обстоятелствата за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Oще по темата
Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера в оставка Николай Денков, в което „се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България“, се посочва в съобщението.

Конкретно министър Славов цитира заявеното от Живко Коцев в доклад до премиера Денков, че на 3 април му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата длъжност като главен секретар на МВР. Натискът, според Коцев, е бил упражнен от изпълняващия функциите (и.ф.) главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова, в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

За да се установят всички факти и обстоятелства, както и дали посочените административни ръководители в прокуратурата са извършили тежко дисциплинарно нарушение, е необходимо да се отговори на пет въпроса, заявява министърът на правосъдието в оставка.

Въпросите са:

1. Проведена ли е твърдяната среща на 3 април т.г. с изброените участници в нея?

2. Ако се е състояла, каква е била целта и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание е проведена срещата?

3. На какво правно основание и в какво качество и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов лично е присъствал на тази среща и какви разпореждания са дадени, при положение, че според последните изменения на Конституцията главният прокурор е единствено пряк административен ръководител само на Върховната прокуратура (чл. 126, ал. 2 КРБ), има само представителни функции спрямо цялата прокуратура и няма право да се намесва или разпорежда пряко по отношение на висящи досъдебни производства в долустоящите прокуратури.

4. Кой е организирал и координирал участието на всички цитирани в срещата, замесени ли са трети лица, включително действащи политици?

5. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху Коцев и ако да, с каква цел?

Ако посочените факти се потвърдят, да се пристъпи към производство по реализиране на дисциплинарна отговорност за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, настоява министърът на правосъдието.

„Считам, че провеждането на такава среща на прокурори, заемащи висши длъжности в ПРБ с главния секретар на МВР и с председателя на КПК, за оказване на натиск за подаване на оставка и освобождаване на заеманата длъжност, като условие да не бъде привлечен към наказателна отговорност, е недопустимо и извън установения правов и институционален ред за взаимодействие на властите и упражняване на техните функции“, се казва в искането на министъра.

Атанас Славов настоява също да се свика Общо събрание на ВСС и ВПС „за обсъждане на създалата се кризисна ситуация и на възможни общи институционални решения за нейното преодоляване“.

Факти и обстоятелства, станали известни на премиера в оставка Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, се посочва в съобщение от пресслужбата на Министерския съвет, разпространено по-рано днес. По този повод, въз основа на устен и писмен доклад от главния секретар на МВР Живко Коцев, премиерът в оставка подаде сигнал до прокурор Даниела Талева и информира официално министъра на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Всичко за скандала и реакциите около него вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 1 месец

И Путин ще се предаде сам в Хага,ако ги види тези на фронта.

58

Тъпомер

преди 1 месец

Ей боковци,спрете да сп..аме.те,на никоя снимка няма нищо което да служи за доказателствен матриал,има една силова акция на едни срещу други,или сте свикноли наш боко пак ги изигра.

57

Сатир

преди 1 месец

Лошо е когато пишат хора които помнят късо и знаят малко! Що ли големите богати започнаха още преди 1989 и вече никой не ги споменава.

fallback