Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. На срещите в петък държавният глава извика в президентството и кандидата за служебен премиер Димитър Главчев.

Бившият председател на Народното събрание се очаква да представи на президента състав на служебен кабинет, като за това имаше 7 дни. Главчев даде заявка, че ще представи състав на правителство от некорумпирани и неопетнени експерти и че ще представи кандидатите и на политическите сили.

Още по темата
След обявените от президента консултации, от ПП-ДБ заявиха, че са убедени, че служебният кабинет трябва да се концентрира преди всичко върху основната си задача - да осигури честни и добре организирани избори. "Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в съставянето на кабинета под никаква форма и няма да даде политическа подкрепа на отделни министри.

От ГЕРБ заявиха, че не смятат да предлагат експерти за служебното правителство. Тома Биков от ГЕРБ коментира, че няма договорка между Бойко Борисов и президента Румен Радев за кандидат за служебен премиер да бъде посочен Димитър Главчев, за което намекват от ПП-ДБ.

Биков припомни, че текстовете за промени в Конституцията са били предложени от ПП-ДБ, а ГЕРБ не смята да предлага експерти за служебното правителство.

"ДПС не искаме да участваме в служебния кабинет. Ако получим покана, ще откажем”. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски. Според него кабинетът досега е бил евроатлантически, но от ПП-ДБ се опитват да го забравят. “Тези 9 месеца са незабравими, така че няма как да ги забравят”, смята Пеевски и уточни, че текстовете в Конституцията, касаещи служебния кабинет, е ясно кой ги е предложил. “Виждате подписите на Христо Иванов и компания", коментира лидерът на ДПС.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова хаосът се задълбочава, а БСП категорично отказва участие в служебния кабинет. ИТН заявиха, че отговорността за служебния кабинет ще е на ПП-ДБ и на ГЕРБ, а от „Възраждане“ смятат, че благодарение на ПП-ДБ ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че ПП-ДБ са виновни за политическата ситуация в страната.

На фона на това председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че ЦИК са готови за избори за народни представители и избори за Европейски парламент 2 в 1 на 9 юни. На този етап е сигурно, че предсрочни парламентарни избори преди тази дата няма как да се състоят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase