Снимка: БГНЕС

За да отчете свършеното през допълнителния 10-и месец от редовното управление и да направи финална равносметка преди предаването на властта на служебното правителство, министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии.

За акцията на ДАНС и Комисията за борба с корупцията в Агенция "Митници"

Поисках информация от председателя на ДАНС, той каза, че трябва разрешение от Софийска градска прокуратура, заяви Денков. Той се застъпи за шефа за Митниците Петя Банкова, определяйки, че тя е с безупречна репутация и даде за пример успешните акции по залавяне на наркотици.

От много време има слухове, въртят се в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Работата на службите е да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не. Много пъти съм казвал, че има слепота в ДАНС, заяви Николай Денков.

"Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра на вътрешните работи, от месеци ми е казвал, че има натиск да напусне, тъй като не може да работи с Калин Стоянов. Когато в една институция хората не могат да работят в екип, положението става много трудно", каза още премиерът в оставка Николай Денков в отговор на въпроси на граждани. По-рано днес Коцев подаде оставка с мотив "лични причини".

Нямам особено доверие на Коцев поради някои неща, които се случиха, обясни премиерът, но не уточни точно какви.

С изключение на двама министри бих предложил същия състав на МС. Този кабинет не е мой, съставен е за 10 дни с лидерите на партиите, Габриел и мен. Габриел предложи на културата, на образованието, на иновациите и растежа, на туризма, на МВР за първи път беше споменат от Борисов. Йоловски се появи от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на тези министри, и през цялото време трябваше да се съобразявам с това, защото ние сме 1/4 от НС, и не можем да осигурим мнозинство за взимане на решения. Трябваше да се съобразявам с тази конюнктура, ако зависеше от мен, щях да ги сменя отдавна, затова и чакахме ротацията (Александър Йоловски и Калин Стоянов, бел. ред.).

И с двамата трудно се работеше, Йоловски бил заплашван от някой, не стана ясно от кого, с него не можеше да се говори за друго, освен за пряката му работа; сега се чува, че министерството е в много лошо състояние от кадрова гледна точка, служители казват, че имало натиск, обясни премиерът. Йоловски обслужи чудесно Пеевски и ГЕРБ за това да няма машинно гласуване при първия тур на изборите, чувам, че щял да остане сега и в служебния кабинет, - това е знак, че може да няма честни избори, каза още Денков.

Защо се крие дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на държавата, след като той е мъртъв, какво значение има вече дали се пази тайната за това, попита премиерът.

Смятам, че хора от ПП-ДБ нямат място в служебния кабинет. Ние си научихме урока още от 48-ото НС, когато видяхме, че ако няма ясна програма какво трябва да се свърши, изобщо няма място за преговори. Правителството падна, защото нямаше готовност да се подпише споразумение за това как да се взимат решения, каза още Денков. С Габриел нямам проблем с комуникацията, проблем е, когато стоящият отсреща каже: нямам мандат да взема това решение, а тази реплика чувахме многократно в преговорите с 4-те дами от ГЕРБ.

Няма никакъв шанс ПП-ДБ да направи правителство с ДПС във водеща конфигурация. Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва в България, защото именно той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори, и ние отиваме на избори заради него. Осъзнаваме отлично, че проблемът на България в момента е Пеевски, допълни Денков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase