Снимка: БГНЕС
fallback

България ще загуби от избори "2 в 1", заяви в интервю за БТА евродепутатът Илхан Кючюк. Според него парламентарни избори и евроизбори в едно през юни биха довели до много пропуснати ползи за страната ни.

"Българският министър, ако е служебен, няма да има тази тежест, каквато има всеки един редовен министър“, посочи евродепутатът и допълни, че в европейската политика в следващите няколко месеца ще се определи дневният ред за следващите поне пет години. Той даде пример със Зелената сделка и миграционната политика. „Много политики ще бъдат преразгледани и направени така, че да работят през следващите пет години. Ако България не участва в този разговор, ще пропуснем ужасно много политическо време и огромен политически ресурс", заяви още Илхан Кючюк.

След изборите през юни той очаква много сложен Европейски парламент, в който трябва да се правят много компромиси по политики.

"Идеята за компромис ще придобие едно ново значение, но все ми се струва, че централните сили  - тези, които изграждат европейските институции години наред – ЕНП, социалдемократи и либерали – ще намерят правилния фокус на европейската политика“, коментира Кючюк. Той споделя опасенията, свързани с прогнозите за засилване на крайнодясното и крайнолявото в новия парламент. „Това е най-опасното: хора, които идват тук, говорят от европейската трибуна и искат да разрушат европейския проект. На това трябва да се противопоставим с мощно гласуване", каза той.

По думите на Илхан Кючюк Европейският съюз трябва да върви към Западните Балкани.

"Геополитическият интерес на Европейския съюз е да се разширява. Мисля, че това е и българският национален интерес: да имаме съседи, с които граничим, но и споделяме общи ценности като върховенство на правото, достиженията на човешките права и свободи, където правото на всяко едно малцинство за самоопределение се зачита и споделяме общо благосъстояние. Европейският съюз го гарантира това в най-голяма степен", посочи той.

Евродепутатът определя членството в Шенген и еврозоната като абсолютни приоритети за България. "В съюз, в който все повече се оформят различни кръгове, аз имам огромното притеснение, че ако не сме част от Шенген и еврозоната, ще отпаднем от първия кръг, който безспорно ще бъде най-бързият, тези, които искат да се развиват най-напредничаво, ще получат най-големите възможности", посочи още евродепутатът. (БТА, Ива Тончева)

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 месец

Най-добре ще е ЕС да се разпада.

23

Христо Христов

преди 1 месец

До 20 "Ако не искате вашето дете..." - абе про'с'так неграмотен, остави ги хората - като искат война и да бъдат мобилизирани на фронта, нека си гласуват за брюкселския ЕС. Тамън ще намалеят?

22

Христо Христов

преди 1 месец

Това е гласа на най-проевропейската партия у нас.

fallback