Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на Мария Габриел, тя обаче не отговори дали ще го върне изпълнен или не.

За сметка на това тя поиска да сподели няколко неща с него, а Радев закри срещата за медиите.  

„Приемам мандата с чувството за отговорност към това, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи и равнопоставеност на тези, които носят отговорност за управлението“, каза Габриел.

При президента освен екипа на ГЕРБ дойдоха Николай Денков и Кирил Петков от ПП-ДБ.

Още по темата
След десет дни преговори до днес така и не стана ясно дали ГЕРБ и ПП-ДБ са готови да изпълнят приетото от тях преди 9 месеца джентълменско споразумение, според което Николай Денков ще остане вицепремиер, а Мария Габриел ще поеме премиерския пост.

Снощи се стигна до сериозно напрежение и дори до закана от страна на ГЕРБ, че се върви към предсрочни избори.

Тази сутрин изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел".

Досегашният премиер Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси, а Мария Габриел освен премиер ще е и министър на външните работи.

От ГЕРБ настояват да имат шестима министри - Деница Сачева на социалната политика, Христо Гаджев - на отбраната, Красимир Вълчев - на образованието, Ивелина Василева- на околната среда, Росен Желязков -на иновациите и Жечо Станков - на енергетиката.

Постовете си запазват Асен Василев като министър на финансите, Калин Стоянов - министър на вътрешните работи, Андрей Цеков - министър и регионалното развитие и благоустройството, Атанас Славов, Кирил Вътев - министър на земеделието и храните, Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков - министър на транспорта, Александър Йоловски - министър на електронното управление, Зарица Динкова - министър на туризма, Димитър Илиев - министър на спорта.

Предложението за министър на здравеопазването е Катя Панева, излъчена от ДБ, която ще наследипоста от Христо Хинков, който самобяви, че не искад а е министър.

От ПП-ДБ все още не се отговорили официално дали са съгласни с предложение от ГЕРБ състав на кабинета.

След връчването на мандата ГЕРБ има срок от 7 дни, в който трябва да върнат мандата изпълнен или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase