Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за администрацията, с които се увеличава капацитетът на "Гранична полиция". Поправките бяха подкрепени от законотворците от всички парламентарни групи с изключение на тази на ПП-ДБ, които гласуваха с "Въздържал се".

Още по темата
Измененията са внесени от Бойко Борисов и Делян Пеевски, които посочват в мотивите си, че произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за Европейския съюз (ЕС) и минимизиране рисковете за националната сигурност.

Предвид дължината на държавната граница, явяващата се външна на ЕС, наличието на възложените задачи по охрана на същата, включително и по осигуряване зоните около Граничните контролно-пропускателни пунктове, както и близостта на границата със Сърбия, обуславят необходимостта от допълнителен охранителен състав, предвид факта, че наличният към момента  е крайно недостатъчен за осигуряване на ефективно изпълнение на задачите по граничното наблюдение, пише още в мотивите.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ коментира, че и в момента има 4000 свободни щатни бройки в системата на МВР, така че няма нужда да се увеличава капацитета на „Гранична полиция“.

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ не е добра идея НС да подписва празен чек за увеличаване на щата на МВР.

По време на дебата Кристиан Вигенин от БСП посочи, че молбата на хората от пограничните райони е да се назначават приоритетно местни, защото те са по-мотивирани и това ще доведе до намаляване на обезлюдяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase