Общ преглед

Виждате ли нова политическа конфигурация, в рамките на този парламент, която да даде устойчиво управление. Това попита държавният глава Румен Радев представителите на „Има такъв народ“ по време на консултациите за съставяне на правителство.

Радев отбеляза, че с ИТН приключва цикълът от консултации – "с най-малката партия като брой, но не и като качество".

Още по темата
Той посочи, че целта на консултациите е ясна – да се създадат условия, които максимално да подпомогнат съставянето на правителство, както е определено в нашата Конституция.

"Вие сте почти всеки ден в българския парламент. Как виждате остатъчния политически ресурс в 49-ото Народно събрание, достатъчен ли за съставяне на ново управление, как виждате да се случи. Имате ли формула, която да предложите", попита Радев.

"Да следим преговорите между несглобкови партньори няма как, защото те се провеждат тайно, това не са открити и честни преговори, а задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, което е отвратително, защото регулаторите би трябвало да са независими", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, цитиран от БГНЕС.

"Следим гнусотията която се случва, а не самите преговори, тъй като ние не сме в тях. Правителство между две формации, с подкрепа на трета, които излъгаха избирателите си, това беше порочно и още тогава парламентът беше изчерпан, видя се през последните 9 месеца, приеха се вредни промени в конституцията“, коментира Йорданов и добави "те не разсъждават".

"Липсва политическа мисъл. Този парламент няма смисъл, най-добре е да се отиде на предсрочни избори. За нас правилият подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа", добави Йорданов.

Според него експертното правителство трябва да има програма по сектори и стъпки във времето, а не общи приказки.

ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ние ще имаме повече, други партии също и тежестта на партиите ще е различна, и евентуално тогава може да има разум сред партиите, подчерта Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар