Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха единодушно внесената от премиера Николай Денков оставка на кабинета. Премиерът и министрите ще продължат да управляват, докато не бъде избран нов министър-председател и състав на правителство.

Оставката беше гласувана в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на форум на ЕНП.

Тя мина като първа точка в дневния ред на НС по предложение на ПП-ДБ. Коалицията се възползва от процедурата в правилника на парламента, според която всяка първа сряда на месеца парламентарните групи правят предложения за включване на точка, която задължително се обсъжда.

Николай Денков подаде оставка вчера и обясни, че това не е политическа игра, а е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

„Изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година“, каза Денков.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да завърти рулетката и да връчи мандата за ново правителство на Мария Габриел, която получава 7 дни, за да го върне изпълнен. В конституцията няма изрично разписан срок, в който президентът да стартира процедурата с консултациите, предшестваща връчването на мандата, нито колко дълго може да продължи тя. Румен Радев обаче вече каза, че няма да бави умишлено, така че би могъл да насрочи консултациите още другата седмица.

Вчера делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на ПП-ДБ проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените винаги, заради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, обясни избора си лидерът на формацията Бойко Борисов.

Лидерите на ПП-ДБ, начело с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков. Той добави, че с колегите му ще направят всичко възможно максимално бързо да се запознаят в детайли с проекта на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са конструктивни, но има и неща, за които имаме различия, коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase