Независимо дали ще има предсрочни парламентарни избори, през юни месец българите със сигурност ще отидат до урните и ще избираме българските евродепутати. Каква е нагласата за бъдещето на Европа?

"Процедурата по гласуване, която ни предстои вероятно на 9 юни, няма да се различава от парламентарните избори през миналата година. Изборният кодекс не е променян оттогава. Правилата са такива, че ще имаме интегрална бюлетина, която ще бъде хартиена, и ще има бюлетина за машинно гласуване", заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че за първи път у нас на евроизбори ще гласуваме с машини, а софтуерът ще трябва да бъде пренастроен.

"Може да се наложи лека модификация на софтуера за гласуване, той е собственост на държавата, но модификацията се осъществява от разработчика чрез представителите му за България. На предходните избори процедурата по обществената поръчка мина гладко, софтуерът беше модифициран. Надявам се всички да са си взели поука от процедурата по сертифициране на софтуера и този път да не отиват в крайните срокове", коментира Пенева.

Пред Bulgaria ON AIR тя добави, че избирателната активност при вота за евродепутати в България е най-ниска. Повечето хора разсъждават, че това не са избори, които пряко ги касаят.

"Това е грешно. законодателството, което се гласува в ЕП, има пряко прилагане в България, има силата на закони и те пряко влияят на нашето ежедневие. Трябва да сме активни и да гласуваме", призова гостът.

Пенева е категорична, че българите трябва да си върнат доверието в изборния процес и това зависи в голяма степен от политиците.

На евроизборите няма да може да се гласува кой където си пожелае, обясни експертът. Изискват се три месеца уседналост по настоящ адрес.

Тя беше категорична, че избори 2 в 1 ще усложнят процеса на гласуване и обобщаване на резултатите.

Още от разговора вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase