Кадър: БНТ

През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, каза премиерът Николай Денков в срециално иязвление по повод подадената от него оставка.

"Днес подадох оставка като министър-председател, и тя вече е в НС.

Още по темата
Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

Днес изпълвам ангажимента, поет на 6 юни миналата година. В общата декларация с ГЕРБ записахме няколко приоритета, сред които излъчване на стабилно правителство с конституционно мнозинство; аз ще съм премиер за първите 9 месеца, след което премиер ще е Мария Габриел; в края на всеки 9 месеца ще бъде подавана оставка; ще се подготвят промени в Конституцията в диалог с всички ПГ.

Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици.

Стигаме до ключовата шеста точка в Декларацията: "Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване сред ПГ на номинациите за регулаторните органи с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи лични и професионални качества".

Нека да удържим на думата си - през следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни м.г. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не "8 джуджета" и фалшиви "нотариуси" в правосъдието", каза още Денков.

Той обясни, че регулаторите трябва да се извадят от кланово-семейните отношения, така че да регулират  обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси.

"За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка", каза премиерът в оставка.

"Предложеният преди 2 седмици меморандум беше това - подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди 9 месеца, и какво още остава да свършим. Затова на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена.

Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължи едно изрично успокоение за българските граждани: правителството ще продължи да изпълнява ангажиментите си и да работи, както до момента, за повишаване на доходите, за устойчива бизнес среда, за утвърждаване позицията на България в международните отношения", завърши Денков.

Припомняме, че преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Очакванията бяха, че това ще се случи утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase