Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Президентът Румен Радев благодари на събралите се българи на връх Шипка за тържествата по повод 3 март.

„Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на националния ни празник. Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвидът на нашите опълченци застанали рамо до рамо с войните от армията на руския император отвори пътя за свободата на България и тук пред очите на целия свят с камък и кръв беше предначертано нашето бъдеще“, каза президентът.

Още по темата

„Днес сме тук, за да заявим, че трети март не ознаменува само победата на бойното поле и не е само датата на един договор, а 3 март излиза извън далеч рамките  на коректните събития и е много повече от един исторически триумф. Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идел за свободна и обединена европейска България, 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък и заради това не помним година, в която подножието на този връх да не се е изпълнило с много признателни хора“,посочи Радев.

„Днес е ден за национално единение, но и тази година няма да скрием е по - различна от другите и заради това съм тук, за да ви благодаря, че обединени опазихте националния ни празник от посегателството. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла. Проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март не от съвест и уважение към нашата история, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност. Няма да предадем заветите на своите предци и ще продължим да отстояваме суверенитетът и достойнството на нашето отечество“, обърна се президентът към множеството. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase