Националният съвет на БСП реши да смени ръководството на БСП-София и БСП-Бургас. Какви са реакциите?

"НС не реши да смени ръководството на БСП-София, а социалистите - членовете на БСП-София. Още по време на взимането на решението от Градския съвет, решението, което Таков споменава често, е това, че Градският съвет го е упълномощил - имаше 34 гласа "за", 17 "против" и 1 "въздържал се". Това е даване на възможност на социалистите да кажат", коментира депутатът от "БСП за България" Иван Ченчев в студиото на "България сутрин".

Той потвърди, че напрежението се е създало главно около подкрепата на общинските съветници за Цветомир Петров като председател на СОС.

"Не зачетоха решение на Националния съвет, социалистите трябваше със започване на това заседание да издигнат Диана Томова за председател. Те гласуваха за човек на тези, които рязаха Паметника на Съветската армия и ядоха тортите. Малко по-късно се обявиха срещу тях и влязоха в управление с ГЕРБ в комисиите - тези хора са със свалено доверие", заяви народният представител.

Според него общинските съветници не е трябвало да се боят от нови избори в столицата и е било редно да отхвърлят предложенията за постове.

"В национален мащаб 5 пъти отидохме на избори, имахме много предложения и бяхме изкушавани да влезем в национална сглобка. Какво лошо имаше да влязат те в избори? Ако утре председателят на Общинския съвет хвърли оставка, този техен ход къде отива?", попита Ченчев.

Правилен ход, по думите му, е било за председател на СОС да бъде избран най-възрастният общински съветник - тогава подкрепата щяла да стъпи върху принцип.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че БСП не се страхува от избори 2 в 1, дори напротив: "Тази сглобка трябва да се разглоби. Виждаме решения на тъмно, дори в парламентарни комисии - например за боеприпасите за Украйна."

Оценката, която депутатът от БСП даде на правителството, е "Слаб 2".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase