Меморандумът на ПП-ДБ изправи на нокти за пореден път партньорите в (не)коалицията. ГЕРБ-СДС не се отказват от идеята външно министерство да бъде под техен контрол, а изненадващо вчера, в края на деня, Мария Габриел направи своето обръщение от външно министерство.

"Това, че тя излиза по този начин, за мен е индикативно за леко накланяне на везните по посока на избори 2 в 1. Моментът е много ключов за разположението на партиите спрямо европейските избори и спрямо това кой как обира негативите и втърдява останалата си фенска маса. Идва критичен момент, в който трябва да се отговори на въпроса - кога е най-точният и удобен момент за предизвикване на избори, за да може да си запазиш малкото останала фенска маса и да се позиционираш самостоятелно от останалите, отхвърляйки негативите на другия" заяви политическия психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По нейни думи политическите сили са имали няколко посоки на развитие.

"Едната беше да си останат заедно и да се реализират като истинска коалиция със споразумение, а вторият им вариант беше да направят 2 в 1, а на трето място - да изчакат да видят какво ще се случи в САЩ есента", разясни проф. Христова.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Милен Любенов изрази мнение, че действията на двете политически партии са нищо повече от "вдигане на шум".

"Това изказване на Мария Габриел, което се случи след среща с посланиците, вероятно цели да се покажат в некооперативна светлина. Това е просто шум според мен, което наблюдаваме. Просто едно блъфиране в рамките на преговорния процес и предстоящата ротация. Това е стъпка към коалиционно споразумение. Според мен се върви в тази посока. Този меморандум беше такъв опит. Вярно - напълно неподходящо комуникиран от Кирил Петков", заяви Любенов.

Въпреки това, той не изключва варианта за предсрочни избори, в случай че политическите сили не успеят да постигнат съгласие.

"Ако искат наистина да управляват заедно, трябва да се премине към коалиционно споразумение, иначе ще бъдем свидетели на постоянни такива конфликти и рано или късно ще се стигне до предсрочни парламентарни избори. Това управляващо мнозинство не може да управлява по този начин, защото видяхме през последните 9 месеца как всички обещани и заявени реформи, около които се обединиха, не се случиха", допълни Любенов.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase