Снимка: БГНЕС

В МФ се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и Агенция “Митници” в единна приходна агенция. Това се прави с цел по-ефективно администриране на събирането на мита, данъци и акцизи, но и с цел оптимизация на държавната структура. Общи данъчни и митнически агенции има в Дания, Естония, Испания, Латвия, Словения, Унгария, Полша, Португалия и др. Това е подход, който се използва и в Англия и Америка.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев. Той даде повече информация за сливането на двете приходни агенции – НАП и Агенция „Митници“, съобщи БГНЕС.

“Приходната част на бюджета върви изключително добре. Към 19 февруари сме събрали с 685 млн.лв. повече данъци, мита и осигуровки спрямо миналата година. Събираемостта за данъците сме нагоре с 13,9%, увеличението при осигуровките е 9,2 за осигуровки, а увеличението при ДДС от внос и акциз е 11,2%. Движим се по-добре от заложеното като приходна част при бюджета”, добави Василев.

Според него, сега е удобен момент за сливането на НАП и Агенция “Митници”. “Имаме предварителен анализ до какво би довело сливането на НАП и Агенция “Митници”. От гледна точка на общите администрации това ще е една сериозна оптимизация, която ще се случи. С оглед сухопътния Шенген това ще е релокиране на ресурси в Агенция “Митници”, смята той. Василев коментира, че в рамките на един месец трябва да стане ясно как точно ще се случи сливането на двете агенции, за да не възникне напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase