Снимка: БГНЕС

Много високите изисквания за екология и стандартите, въведени от Европа за собствените й земеделци, на практика ги убиват, заяви евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев по Би Ти Ви. Причината е, че тези изисквания не се отнасят за останалия свят, който обаче може да внася продуктите си в Европа.

Същевременно политиката за подкрепа на селски райони и земеделие е една от най-важните в ЕС. 30-40% от целия бюджет на Европейския съюз отиват за това, обясни Станишев. Но според него никоя политика не може да бъде успешна, ако няма подкрепата на населението.

Социалистите в ЕС се преборихме да има много сериозен социален фонд, но това е само първа стъпка, не може да компенсира изпитанията, през които хората ще преминат, каза евродепутатът и бивш лидер на БСП.

Той е в София за конференция, посветена на всички тези преходи - дигитален, изкуствен интелект, зеленият преход, цената на личния преход. Думите за зелен преход звучат заплашително, защото минахме през един преход, в който унищожихме много от постиженията си, каза още Станишев.

Затова ЕС трябва да покаже, че прави политика, в чийто център е човекът. Международни компании, анализирайки зеления преход, говорят за трилиони годишно като разходи, съобщи Станишев.

Той все още не е наясно дали ще бъде кандидат за евродепутат на предстоящите избори. В списъка на БСП ще бъдат хора, верни на ръководството на партията, убеден е обаче Станишев. Но призова за обединение на всички формации вляво в обща листа за евроизборите, за да имат подобаващо представителство като резултат. "Иначе ще бъдат бити по отделно", предупреди бившият президент на ПЕС. Прогнозира, че ГЕРБ отново ще са първа сила, ПП и ДПС ще влюзат в сблъсък за второто място, "Възраждане" ще са четвърти, а къде тогава отива БСП.

Запитан дали самият той ще се кандидатира, отговори, че не това е най-важното, но има опит, международен авторитет и познания. Даде за пример времето, в което сам бе министър-председател, когато по думите му мандатът е бил най-успешният за БСП във властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase