Снимка: Bulgaria ON AIR

"Трябва да отчетем основния катализатор на протестите - това са общоевропейските протести. Скандинавските страни не протестират, но те нямат такива интереси. Проблемите бяха натрупани от предходни месеци без трайно решение. Катализатор освен протестите са и проблемите със "зелената сделка". Нещата ще ескалират. Обявиха, че ще увеличават протестите като времеви график и обхват", каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му според статистиката има задлъжнялост на сектора, която е между 40 лв. и 100 лв. на декар, а голяма част от машините и техниката са на лизинг.

"Държавата спешно трябва да се намеси, за да може тази задлъжнялост да се намали поне частично. За първи път зърнопроизводителите искат национални доплащания. За миналата година секторът е платил 3 млрд. данъци. При тази ситуация на пазара няма да могат да плащат данъци и голяма част от тях ще бъдат на загуба. Ако са на загуба, автоматично кредитното им досие става лошо. Секторът работи с оборотни кредити. Ще поставят под риск и фонд "Земеделие". Ако този бенд се отприщи, може да доведе до негативи, които ще бъдат много по-скъпи за държавата от това, което искат. Колкото по-бързо държавата намери решение, толкова по-добре", коментира Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че бюджетът трябва да се коригира и добави, че правителството е направило грешка, още когато премиерът Денков нарече земеделците "терористи".

"Има опити от страна на управляващите да разделят сектора. Те са разделени по отношение на оставката и на промяната на законодателството, която искат да постигнат. В сектор "Земеделие" има над 200 браншови организации", заяви бившият земеделски министър.

Според него "зелената сделка" категорично трябва да бъде променена.

"ЕК даде заден ход, приеха спешно някои поправки. Смятам, че са недостатъчни. Аграрният сектор до 2050 г. да бъде с нулеви въглеродни емисии - свръхамбициозна програма, мерките граничат с безумие", смята Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase