Снимка БГНЕС

Независимо какво се реши на срещата утре, земеделците ще протестират, заяви министър Кирил Вътев днес.

Фермерите от цялата страна са в протестна готовност, ако правителството не отговори на исканията им. Те са получили покана за среща с премиера и представители на правителството за неделя - 4 февруари, от 15 часа.

"Бих застанал зад техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания, които ги правят нерентабилни на пазара и срещу намеренията да бъдат конкурирани от дъмпингов внос от трети страни. Не става дума само за Украйна", заяви земеделският министър.

По думите му подкрепата му биха получили и друг вид протести.

"Тези срещу несправедливото разпределение на добавена стойност от цялата агрохранителна верига. В Европа изискванията са почти едни и същи. В голямата си част виждаме, че се предлагат данъчни облекчения за земеделците. Утре ще има окончателен разговор", каза той.

"Българските фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители, които изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат стопанската година", казват от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase