Снимка: БГНЕС

Избраната за конституционен съдия Десислава Атанасова подава оставка като депутат. Точката е заложена като първа в дневния ред на Народното събрание.

Атанасова беше избрана в петък като номинация на ГЕРБ за член на Конституционния съд. Церемонията по полагане на клетва на Атанасова и втория избран от парламента Борислав Белазелков ще се състои в петък.

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Решението му бе коментирано от парламентарно представените политически сили.

Радев се спира на решението на парламента, в което изрично се посочва, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се избират за срок от 9 години, вместо за седем, въпреки тълкувателното решение на самия съд за това откога започват да текат мандатите на избрани съдии със закъснение.

От ГЕРБ-СДС призоваха да не се оказва натиск върху независимия Конституционен съд. Депутатът от ГЕРБ-СДС и член на правната комисия към Народното събрание (НС) Рая Назарян припомни, че процедурата, проведена от парламента по избор на конституционни съдии, е публична, докато назначаваните от президента конституционни съдии, се прави еднолично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase