Снимка: Pixabay
fallback

През 2023 г. над 20 жени са били убити от мъжете си в България, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в приветствие към конференцията за противодействие на домашното насилие.

Регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400, добавя Габриел, цитирана от БТА.

Приветствие беше прочетено от Димитър Стоянов - съветник на председателя на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. През септември правителството реши Габриел да бъде председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва Габриел в приветствието си.

Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, добавя вицепремиерът.

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество, коментира по време на конференцията Николов.

Институциите правят необходимото с цел минимизиране и организиране на действията на институциите за превенция от домашното насилие, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Бравин

преди 3 месеца

Браво

69

IQ 3.14

преди 3 месеца

е, ми, продукта на популярните по соца "бракове по сметка" (де факто легална форма на проституция) е налице. и на ребра, и чат пат по гърбината. и ако забави салатата 10 минути още един път я бутам у багажника на мерцедеса и *** и ше пали свещи, а колегите ше ме покрият

68

Анонимен

преди 3 месеца

Тук се води статистика за домашно насилие само на база колко случая са приключили със смърт....Ало, институциите за закрила на жените, има хиляди случаи, при които жертвите по едно чудо се разминават със смъртта или остават физически и психически травмирани от тормоза. Това обаче колко живи ги прави?! А знаете ли, че психическите страдания понякога убиват повече от физическите !

fallback