Снимка: БГНЕС

С остри критики от страна на опозицията към кандидатите на управляващите за съдии в КС започнаха дебатите за попълване на квотата на НС. Парламентът ще избере две двама конституциионни съдии, а кандидатите са трима - Десислава Атанасова от ГЕРБ, Цвета Рангелова от "Възраждане" и дългогодишния съдия Борислав Белазелков, който е номинацията на ПП-ДБ.

Още по темата
Петър Петров от „Възраждане“ обвини ПП, че са издигнали човек, който е осъдил НС.

"Все съм виждал от ПП да правят безумици, но да изберат човек, който е осъдил за 1 милион лева Народното събрание, такова нещо не си представях", отсече той и цитира решение на Белазелков от 2021 г., което е по дело, заведено от приватизатор. Последвали и други дела от приватизатори, като общо исковете били в размер на 65 млн. лв. Петров увери, че неговата парламентарна група щяла да чете от трибуната имената на приватизаторите и сумите на техните искове.

В отговор на критиките на Петров Мирослав Иванов от ПП-ДБ обясни, че ВАС заседава в състав от три съдии и Белазелков не е взел еднолично решението.

"Не му вменявайте вина за това, че е изпълнил ангажимента си като съдия", призова той.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ обвини Петров в некоректни внушения.

"Имам чувството, че сте чули учебници по времето на соца, защото в търговските отношения държавата няма особен статут, тя е равнопоставен субект с всички останали и не може да се очаква съдилищата да вземат решения в полза на държавата, защото е държава и това е записано в Конституцията", отсече той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase