Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството между България и САЩ в сферата на отбраната ще се развива и надгражда, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев през втория ден от работното си посещение във Вашингтон, съобщиха от Министерството на отбраната. Министър Тодор Тагарев проведе среща със заместник-секретаря по отбраната на САЩ Катлийн Хикс. По време на разговорите беше дадена много висока оценка на двустранното сътрудничество и напредъка, постигнат от България по отношение на модернизацията на Въоръжените сили.

Акцент беше поставен върху помощта на България за Украйна. Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, бе обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от фамилията "Страйкър".

Обсъдена беше сигурността в Западните Балкани и заплахите, произтичащи от случващото се в Червено море и Аденския залив.

В светлината на предстоящата Среща на върха с домакин Вашингтон и отбелязването на 75-годишнината от основаването на НАТО и 20-годишнината от присъединяването на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса и ролята и приноса на страната ни в изпълнение на мисиите и задачите на организацията, както и приоритетите на отбранителната ни политика.

По отношение на изпълнението на проекта за придобиване самолети F-16 Block 70, замeстник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт, в рамките на проведената с нея среща, отбеляза, че за САЩ този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили.

В хода на деня министър Тагарев проведе срещи с конгресмените Джо Уилсън и Майк Търнър, пред които отбеляза напредъка, постигнат от България в сферата на отбраната. Дискутирани бяха теми, свързани с войната на Русия срещу Украйна и последиците за трансатлантическата сигурност.

В рамките на официалната си програма по време на визитата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе срещи с представители на военното ръководство на американските въоръжени сили. Адмирал Ефтимов проведе работна среща с председателя на Съвета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун. Двамата обсъдиха широк кръг от теми от взаимен интерес в областта на двустранното отбранително сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта, подписана между министерствата на отбраната на двете държави. Разгледани бяха и въпроси, свързани със средата за сигурност, предприетите мерки в съюзен формат по укрепването на Източния фланг на НАТО и модернизацията на Българската армия.

Адмирал Ефтимов запозна генерал Браун с предприетите мерки за развитието на Въоръжените сили в отговор на съществуващите предизвикателства и заплахи, както и с хода на модернизацията на Българската армия. Обсъдени бяха възможностите за оказване на подкрепа от страна на САЩ в това направление.

Адмирал Ефтимов обсъди и съвременните рискове и заплахи в морския домейн със заместник-командващия на военноморските операции на САЩ адмирал Джеймс Килби. Обменена бе актуална информация за влошената обстановка по сигурността в Черно море и Червено море.

По море Източният фланг на Алианса е пряко изложен на директна заплаха от страна на Русия, което изисква повишена бдителност и засилен ангажимент на НАТО в Черно море, коментира началникът на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase