Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд за част от приетите от Народното събрание промени в Конституцията. Какво ще последва от това?

Политологът проф. Румяна Коларова определи действията на президента като очаквани и логични.

"Големият въпрос е дали Конституционният съд ще вземе решение по отношение на текстовете, които променят организацията на съдебната власт. Всички знаем опитите да се променят начините на регулиране на съдебната власт - това е основният елемент от старата комунистическа система, който не е разграден. Юристите имат особени привилегии в българската Конституция - когато един човек бъде избран като депутат, не може да практикува професията си, с изключение на юристите", даде пример проф. Коларова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя добави, че два основни момента се чакат от КС -  как ще се произнесе по текстовете, които променят организацията на съдебната власт, и как ще се произнесе по текстовете, които се отнасят до президентската институция.

"Институтът на служебните кабинети - познаваме такива, които не са злоупотребявали, но познаваме и Радев, който направи обратното. Този президент иска от свое лично име да създаде една развита структура, която да има голям властови статут", добави политологът.

По думите ѝ правомощията на президента в България са катастрофално сбъркани и такъв служебен кабинет в Европа няма.

"Докато си мислим, че може да запазим тази институция такава, ние винаги ще държим една врата отворена към автократизация на изпълнителната власт, инициирана от властолюбив президент. Това е първият, който имаме, но не означава, че ще е последният. Всички предишни президенти са играли в партия, това е на ръба на опит за целенасочена промяна на модела на управление", каза още проф. Коларова.

Политологът Георги Проданов припомни, че още преди 3 г., когато Радев излезе от президентството с вдигнатия юмрук, даде заявка, че има готов проект за Конституция, който до ден днешен не е показал.

"Видимо е, че президентът преследва политически цели. Вижда се омразата, с която се отнася към моментното управление в парламента. Президентът се опитва да се формира като пети властови център", коментира Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Юристът припомни също, че Конституцията не е променяна 30 г., а обективната реалност в обществото е различна. И двамата политолози се обединиха около тезата, че промените за двойното гражданство са важни в съвремието, в което живеем.

"Надявам се много внимателно да са обмислени и формулирани текстовете. Като политолог съм убедена, че тази промяна е не само необходима, тя е за добро, зависи как ще бъде приложена след това в закони", добави проф. Коларова.

Очакванията на Георги Проданов са КС да се произнесе бързо, каквато заявка е дадена с избора на докладчици още във вчерашния ден.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase