Снимка: БГНЕС

Поне до средата на годината промените в Конституцията ще действат, а в най-лошия случай - до септември, каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Тя обясни, че има сигнали, че е постъпило още едно искане, което "ще пререди искането на президента". Нейната прогноза е, че до края на януари може да очакваме от КС определение по допустимост на искането.

"Поне месец ще има за становища и ще отидем към март, когато ще е ротацията на премиерите, а и дотогава съставът на КС ще бъде допълнен с още двама нови съдии. По неофициална информация на 18 януари предстоят да бъдат избрани двама нови членове на КС и те ще могат пълноценно да участват в заседанието по допустимост. От март насетне е въпрос на вътрешна организация на КС кога ще насрочи заседание".

Доц. Наталия Киселова направи уточнение, че в зависимост от това на какво основание има обявяване на противоконституционност на промените, "можем да бъдем изправени пред невъзможност на Народното събрание да измени определена разпоредба, т.е. то е навлязло в правомощията на Велико народно събрание, тогава няма да бъде приложимо изменението от 2020 г. - което гласи, че който е приел противоконституционен акт, трябва да си го поправи":

"Според мен това тълкувателно решение няма да бъде валидно по отношение на това дали НС ще трябва да преореди. ... Ако КС обяви за противоконституционни разпоредбите, свързани с двойното гражданство, тогава те ще са в неизбираемост, не в несъвместимост. Ако са декларирали, че имат двойно гражданство. А как се разбира, че има друго гражданство? Ако някой има двойно гражданство, но не го декларира, няма как да разберем".

За придобито българско гражданство от чужденци ще има публичен регистър, който е в законопроект, "висящ преди второ гласуване - за публичност на регистъра на лицата, които придобиват", посочи тя пред БНР.

При избора на членове на регулаторните органи, ако се установи противоконституционност, избраните по този начин ще останат, а следващите ще се избират с обикновено мнозинство (както е било преди промяната) или се коригира законът.

По думите на доц. Киселова президентът оспорва онези разпоредби в Конституцията, които засягат неговите правомощия и "затова е нормално промените, засягащи Висшия съдебен съвет на две, да останат извън неговото полезрение". Относно фигурите, от които президентът трябва да избере служебен премиер, Наталия Киселова коментира:

"Най-политическата фигура е председателят на НС, ако се съгласи да е министър-председател, след това ще има право да се върне само като депутат, но не и като председател на парламента. За другите фигури ще променят закона, за да изпреварят решението на КС, за да не са в несъвместимост. Да следим законодателните промени, които ще целят да изпреварят решението на КС".

Тя подчерта, че най-скандални са текстовете в последната алинея в чл. 99, която е свързана с това да бъдат ограничени правомощията на служебното правителство, и могат да доведат до конюнктурност.

Според доц. Киселова теоретично може КС заради порочна процедура да спре всичко:

"Има нарушение на процедурата, аз поддържам твърдението, че със 180 гласа трябва да бъде всяко едно от гласуванията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase