Снимка: БГНЕС

Скандален е фактът, че министърът на отбраната Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление. Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента.

Напомням на министъра, че България е парламентарна република, а той, както и всеки министър и кабинет са назначени от парламента, заявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа.

Още повече, че точно той – Тагарев страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата. А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място.

Защото Тагарев е евроатлантик само на думи и поза.

Няма да допуснем парламентът да бъде унижаван от един министър.

Настоявам Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста.

Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава.

И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес, добавя Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase