Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента записа в промените в Конституцията, която приема на второ четене, че за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял през последните 18 месеца в страната.

Досега имаше ограничение и за народни представители не можеха да бъдат избирани хора с двойно гражданство.

От БСП се обявиха против промяната с мотива, че възниква въпросът чий интереси ще защитава депутат с двойно гражданство - българските или на страната, дала му второто.

Още по темата
Атанас Атанасов от ПП-ДБ опонира на левицата и посочи, че експремиерът от БСП Сергей Станишев е по рождение съветски гражданин и е станал български граждани през 1996 г.

"Двойното гражданство означава да си слуга на две държави, защото нали сме слуга на народа. А това за Станишев са спекулации, защото той в нито един момент не е бил двоен гражданин", скочи Кристиан Вигенин от БСП.

Атанасов коментира, че това, че едно лице е с двойно гражданство е публичен факт и в това няма нищо притеснително.

Георги Свиленски поиска отговор на въпроса кой е авторът на това предложение и го определи като едно от най-важните в промените в Конституцията.

Депутатите промениха и срока за провеждане на избори.

Съгласно приетите поправки избори за Народно събрание се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.

До момента текстът гласеше: „Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното“.

С полагането на клетвата на новите депутати се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Друга поправка в Конституцията определя науката, образованието и културата за национални ценности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase