Снимка: БГНЕС

За ускорено икономическо развитие на базата на конкретни политики се обявиха депутатите от ГЕРБ.

„В политиката за разлика от формалната логика истината винаги е някъде там. Ние всеки ден я търсим в дискусии, в спор, доколко успяваме, ще каже народът и историята. Въпреки това и не поради доза наивизъм, считам, че има теми, по които острата полемика би могла да е по -ниска. Пътят към благосъстоянието на едно общество следва само една логика – тази на растежа на икономиката и всики други пътища са измамни“, каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него политиците в момента обсъждат само формулата на преразпределение на средствата – от кого да вземат и на кого да дадат, но преразпределението не създава ново богатство.

Втората тема е спорът по отношение на дълга, но дълговете също не създават богатство, каза Дончев.

Той настоя, че депутатите трябва да инвестират повече внимание и усилия в професионални разговори по отношение на формулата на растежа и микса от политиките, които ще ускорят икономическото ни развитие.

„Става дума за сложен комплекс от политики, които обхващат всички институции, но НС трябва да лидира“, посочи той.

Дончев отсече, че не е вярна тезата, че в България нищо не се произвежда.

„Ако през 2007 г. експортът ни е донимиран основно от суровини, през 2017 г. вече е със стоки с много по -голяма добавена стойност“, каза Дончев.

Той очерта, че има няколко проблема, които трява да са във фокуса на намирането на решения за ускорено икономическо развитие.

Според него ще се нужни радикални мерки като се започне със системата за професионално ориентиране и учене през целия живот.

„Трябва да се скъса с ниското заплащате като фактор за конкурентоспособност. Разходите за труд и заплатите растат през последните 10 години, но това все още се счита като фактор за конкурентоспособност и това трябва да спре. Ще го кажа просто - няма как да сме богати и да произвеждаме евтини неща“, каза той.

Дончев посочи, че е нужно да се развиват и индустриалните зони за привличане на инвестиции.

„Мерки за ускоряване на инвестиционния процес също са нужни“, каза той.

„Трябва да се промени подходът при модернизацията на армията, защото в момента той е какво да си купим от водещите производители, а в същото време ние сами можем да си произведем. Имаме капацитет да произвеждаме дронове, нови образци оръжия, а защо не и леки самолети, както сме го правили преди 70 години. Освен шанс за въоръжените сили, това е шанс за икономиката“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase