Снимка: БГНЕС

"Истината е, че здравеопазването си е запазена територия за мафията. Данните на Министерството на финансите са изключително притеснителни. В момента търговете за лекарствата на онкоболните се провеждат от болниците. Получава се, че едно и също лекарство се купува от една болница за 14 стотинки, друга за 2,80 лв. Над 20 пъти разлика", това каза депутатът от ПП Венко Сабрутев в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Това го позволява законът. Затова ние от "Продължаваме промяната" вкарваме реформа чрез бюджетът на Националната здравноосигурителна каса и се надяваме тази реформа да бъде приета от всички парламентарни групи. Тази реформа предлага окрупняване на обществените поръчки и преминаване в юрисдикцията на НЗОК вместо в болниците. Виждаме, че когато те са в болниците, държавата няма контрол и се получава разлика от до 20 пъти", каза още депутатът.

По думите му и частните болници трябва да спазват закона за обществените поръчки.

"100 млн. лева за онкоболните всяка година потъват. Вместо те да отидат за здравеопазване на тези хора, които с в крайна нужда, те потъват в джобовете на директори на едни болници", заяви Сабрутев.

Според него ПП-ДБ не срещат подкрепа в Народното събрание и затова първото предложение не е минало. Сабрутев изрази надежда, че поне предложението за онкоболните да бъде прието.

"Вчера имахме бюджетна комисия, беше прието, но ключово е това, което се случи в зала", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase