Снимка: БГНЕС

Депутатите удължиха диференцираната ставка от 9 % ДДС за ресторантьорите до 31 декември 2024 г. Това стана с гласуваните на второ четене текстове от Закона за данък върху добавената стойност. Поправките бяха направени от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС и бяха гласувани със 184 гласа „за“, против – 7 и двама въздържали се.

„За“ бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната -Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и един от „Има такъв народ“. „Против“ бяха един депутат от ПП-ДБ и шестима от „Има такъв народ“. С „въздържал се“ гласуваха един от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ.

Депутатите приеха още диференцираната ставка от 9% ДДС за общата туристическа услуга и за фитнесите да е в срок до 30 юни 2024 г. включително.

Депутатите отхвърлиха предложението на народния представител Венко Сабрутев (ПП-ДБ) да отпаднат диференцираните ДДС ставки за ресторантьорите и фитнесите и съответно да бъде продължена мярката за туроператорите до средата на 2024 г. С друга редакционна поправка, направена в зала отново от Сабрутев, бе решено клиентът да има право да задържи плащането, докато не получи касов бон, като с първоначалното предложение на Министерство на финансите се даваше възможност клиентът да не заплати услугата. С редакционната поправка текстът бе заменен със „задържи плащането“.

В хода на дискусията Тошко Йорданов призова диференцираното ДДС за ресторантьорите да отпадне, така че този бизнес да не продължи да бъде толериран и коментира, че депутатите, които подкрепят диференцираната ставка или имат скрит ресторантьорски бизнес, или получават пари от тях.

Мартин Димитров от ПП-ДБ постави въпроса как ще се отговори на хората, които питат как това Народно събрание е приело 9% за ресторантьорите, но е оставило 20% за лекарствата. Аз призовавам ГЕРБ, БСП, ДПС, „Възраждане“ да обосноват причините, настоя Мартин Димитров и посочи, че привилегиите спират реформите.

Министър Асен Василев обясни, че Министерството на финансите има два принципни подхода по този конкретен проблем – единият да се върнем към 20% ДДС, другият е да се приемат мерките за изсветляване в замяна остава 9% ДДС. Да се отхвърлят мерките за изсветляване и да остане 9% ДДС не е вариант, добави Василев и припомни, че мерките са свързани с издаването на касови бележки, софтуера в ресторантите, да се плащат заплатите по банков път.

Бе прието увеличение на прага за регистрация на фирмите по ДДС от 100 хиляди лева на 166 хиляди лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase