Снимка: БГНЕС
fallback

Тошко Йорданов от ИТН нарече правителството грозно и вредно.

"То е одобрило позиция за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие, на което ще се търси съгласие за регламент за пробутване на ГМО храна, а нашите слагачи от ПП -ДБ са решили България да подкрепи вкарването на ГМО храни", скочи той.
 
Според него последствията от това не са ясни, защото ще се допусне освобождаване на ГМО до полето и до трапезата, а България ще загуби огромни пазари, които търсят чиста продукция.

"Ще се премахне регулирането на всички ГМО модификации и ако това се случи ние няма да избираме дали да ядем ГМО храни, а производителите няма да могат да гарантират чистотата на своите продукти", каза Йорданов.

"Защо сглобката си мълчи, защо си траете от ПП-ДБ и основно от ГЕРБ, нали се борехте за чиста храна? Защо няма свикана Комисия по земеделие, която да реши, че България не трябва да подкрепя безконтролното вкарването на ГМО?Посолството ли ви е стиснало за геннномодифицираните шишарки, колеги?", обърна се той към мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Гост

преди 4 месеца

Целият инсулин в света вече отдавна не се произвежда от отрязани петльови гребени. А от генномодифицирани микроорганизми, от производства. Това позволява на стотици милиони хора да живеят нормално. Това че не знаете, няма да спре генните технологии и да ги направи лоши. У нас, в Софийския университет завършват от над 25 години молекулярци и биотехнолози на високо ниво и имаме изключителни специалисти в областта. Генното инженерство не е срам, който да замитате под килима.

99

И да допълня

преди 4 месеца

Всичката царевица в света е модифицирана. И всички важни за земеделието и изхранването култури. Обяснявам ви го като молекулярен биолог. Това не е нещо ново. Така живеем. Като идете в сибалаб или друга лаборатория да ви изследват, как мислите се правят повечето изследвания, но тогава не ревете, вие с двойния аршин. Генните технологии са дълбоко навлезли в живота, за добро, и ще останат. Геннити терапии вече спасяват хора.

98

До всички

преди 4 месеца

До всички, които четат тук и не са земеделци, ангажирани с темата, искам да ви обясня следното. При почти 10 милиарда население на Земята, няма как да се изхранваме, ако не се подобряват културите за студоустойчивост, за влагоустойчивост, за устойчивост към определени болести... Искам да ви обясня и да знаете следното - от почти 20 години няма, освен в Непал 3 стръка, царевица, която да не е модифицирана, пшеница и т.н. Вие вече ядете само такава от 20 години. Навремето ги било страх от влака.

fallback