Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията влизат на в дневния ред на депутатите.

Те ще разгледат промените в основния закон на първо четене.

Ако проектът събере под 180 гласа, но над 160, второто  четене ще е след от два до пет месеца.
Заявката на управляващите е реформата да мине до края на годината.

Още по темата

Първият опит на Народното събрание беше през месец октомври, тогава обаче текстовете не минаха, защото по закон трябваше да бъдат събрани 180 гласа „за”, а вносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС разполагат с малко над 160. Сега обаче по бавната процедура гласовете са достатъчни.

Промените в Конституцията предвиждат освен съдебна реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство.

Проектът предвижда президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на служебния министър-председател назначава служебно правителство, а за служебен премиер да се назначава или председателят на Народното събрание, или председателя на Конституционния съд, или управителят на Българска народна банка.

Една от най-критикуваните идеи в становищата е тази инспекторатът на съдебната власт да проверява „сигнали за нарушаване на закона и на съдопроизводствените правила“ и да инициират „дисциплинарно производство „при констатирани системни или груби нарушения на закона и на съдопроизводствените правила“.

Вносителите се отказаха от идеята да променят националния празник на България от 3 март на 24 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase