Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията минават по „бавната писта“. „За“ тях на първо четене глауваха 161 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а против бяха от БСП, ИТН и „Възраждане“. За да бъдат приети на първо четее бяха нужни 180 гласа, но след като бяха подкрепени от над 160 депутати, те ще бъдат гласувани отново след два месеца.

Проектът за поправки в основния закон беше внесен през юли от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Според текстовете ВСС се разделя на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Поправките предвиждат още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет, а президентът ще назначава това правителство.

Промените предвиждат още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство.

От опозицията от БСП, ИТН и „Възраждане“ разкритикуваха поправките.

„Днес е прецедент, защото се чуха близо 50 отрицателни становища и нито едно положително. Прокурори, следователи адвокати, учени, конституционалисти се обявиха против. Няма такъв законопроект обсъждан и приемен в българско Народно събрание, откакто то съществува“, скочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна да каже, че между първо и второ четене оттегли подкрепата си за предложението за смяната на националния празник.

„За съдебната реформа 2/3 от хората в системата ви казват, че това не е работа на обикновено Народно събрание, а на Велико, тръгвате с фалстарт. Някои от тези промени ще оспорим пред КС и КС ще ви каже, че са противоконституционни“, заяви Нинова.

Според нея основата на предлаганите промени е сгрешена.

Никола Минчев от ГЕРБ й отговори, че детайлите ще бъдат изчистени между първо и второ четене.

Христо Иванов от ДБ коментира, че политиците лесно свикнаха да делят европейска България от ЕС.

„ЕС е наша общност и ние искаме всички заедно в ЕС да гарантираме общ стандарт на правосъдие и когато институциите на ЕС правят препоръки, това не е външен фактор, а вътрешен, защото това е нашата Европа и ние нямаме право да отстъпваме от тази позиция“, настоя той.

Нинова обаче обвини управляващите, че с действията си сами понякога стават причина за увеличаване на евроскептицизма в обществото.

„Искам някой да ми каже в колко страни в ЕС президента и депутатите са с двойно гражданство“, настоя тя.

„Проектът, който стои пред вас, си поставя за цел да реши следните въпроси – да постигнем европейския стандарт на независимост на съда. Свързано с това ние трябва да решим проблема за прокуратурата, за това да имаме деполитизирана, независима, отчетна демократично и ефективна прокуратура, държавно обвинение“, каза Христо Иванов.

Гроздан Караджов от ИТН отсече, че повечето от предложените промени са за Велико народно събрание, ако минат в пленарната зала, КС ще ги отмени.

ДПС ще се съобрази с критики към законопроекта за промени в Конституцията, заяви Хамид Хамид от ДПС. Той посочи, че това е общ проект за промени на три парламентарни групи.

Радослав Чолаков от ГЕРБ призна, че се надява да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията.

"Самата Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело“, посочи той.
Депутатът прогнозира, че едно от нещата, които ще каже Венецианската комисия в своето становище, е че ВСС трябва да се раздели на две.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase