Снимка: БГНЕС
fallback

В момента се вижда доста сериозна активизация на вноса и на износа на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави, обяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет след края на срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Стана ясно, че крайната дестинация на тези стоки е ясно, че е Русия. Точно по този въпрос България е започнала много активна работа с Европейската комисия, за да се идентифицират компаниите и каналите да бъдат пресечени.

"Това ще бъде основен фокус на работата ни заедно с Комисията на Капитан Андреево", изтъкна Асен Василев. Той допълни, че това е една от най-натоварените сухопътни граници в света и най-натоварената сухопътна европейска граница в момента. Финансовият министър посочи, че става въпрос за "поток" от стоки, които не тръгват и не спират в България, а в голямата си част тръгват от други страни в Европа, или стигат до други европейски страни.

На самата българска граница има редица инициативи, които са предприети, заяви Василев. Той даде за пример, че част от тях са за 100 процента сканиране на камионите, които преминават през границата. Другата част е за отваряне на втори граничен пункт в допълнение към съществуващия, в който са заложени средства в бюджета за догодина, за да започне проектирането му. Василев допълни, че някои от камионите престояват на границата до шест дни.

"Това е нещо, с което работим с турската страна", изтъкна министърът на финансите. Според него в такива случаи се е случвало трафикът да бъде пропускан без значителни проверки, което е една изключителна лоша практика, защото освобождавайки трафика могат да излизат стоки, които не са проверени по правилния начин.

"От тази гледна точка е изключително важно сътрудничеството, което имаме с г-жа Макгинес, а също така много оценяваме и нейната подкрепа за влизането на България в Шенген, както и подкрепата на цялата Комисия", изтъкна Василев.

“Изключително силно приветстваме желанието ви да премахнете дерогацията за вноса на руски петрол. Това говори за желанието на България да се изпълняват стриктно санкциите срещу Русия”, заяви от своя страна Марейд Макгинес.

Това е първото ми посещение в България и страхотна възможност да се срещна с премиера Денков, както и с министъра на финансите, каза комисар Макгинес. Тя каза, че дискусиите на срещата днес са били много полезни.

“Имаме страхотно сътрудничество с България”, подчерта еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 5 месеца

Кажи ена стока конкретно поне бе ?

26

Обективен

преди 5 месеца

Кокорчо , всички , ама всички стоки с възможна двойна употреба които нощем сънуваш ,се произвеждат в Китай . Оптични мерници,електронни устройства - всичко,което се сетиш, Коке . Затова не ставай смешен,че някои български граждани ще ги внасят от Китай и ще изнасят такива стоки през Турция за Русия.

25

Анонимен

преди 5 месеца

Щом дойдоха на власт и започнаха с инициативите по южната граница да издават бележки без особени проверки от името на държавата под предлог,че уж частни оторизирани лицензирани от държавните органи организации извършващи дейност проверка с контрол на стоките според изискванията на съвкупност от норми държавни и международни изисквания предписани за преминаващи границите на Р.България не се справят с поетите задължения,и не се отнасят с поетата отговорност на дадени лицензионни права от държавата

fallback