Снимка: БГНЕС

Няколко комисии в НС започват гледането на Бюджет 2024 във вторник.

Това са комисиите по бюджет и финанси, здравна и социална. Финансовият министър Асен Василев вече съобщи, че увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 г.

Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите. Увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено. За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма. Новото тук е, че тази инвестиционна програма, която е на стойност почти 10 милиарда лева, е изнесена в отделно приложение, заявява Василев. Отделно приложение ще има и за проектите на общините. Като тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация.

След внасянето на бюджета президентът Румен Радев заплаши, че ще му наложи вето. Според Радев, сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите.

Хрумването за енергийна вноска ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз", предупредих за това. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. дълг, постъпления в бюджета няма, подчертава Радев. Той определи като недопустимо намерението на министъра на финансите да разпродава държавния поземлен фонд, на което Асен Василев отговори, че президентът се позовава на фалшиви новини.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase