Снимка: БГНЕС

"Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори. На местните избори имаше потвърждение за евроатлантическото мнозинство", каза пред bTV социологът Евелина Славкова от "Тренд", която се позова на прочуване изготвено от агенцията.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа", реализирано в периода между 11 и 18 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1006 души на възраст над 18 години.

Привържениците на ПП-ДБ най-малко искат предсрочни избори. ГЕРБ-СДС са 50 на 50. Привържениците на БСП, ИТН и "Възраждане" искат да има", уточни тя. "Традиционно Народното събрание е с ниски нива на положително отношение. Тази картина на 48-ото НС не е характерна само за него. Преди при почти всички НС стойностите са много високи при отрицателно отношение и много ниски на положително", каза Славкова. "В изпълнителната власт виждаме повишаване с 5% на отрицателното отношение – стига до 71%“, а положителното е 20%", каза социоложката. Тя припомни, че в последните дни на правителството на Кирил Петков отрицателното отношение бе около 70%, а при Орешарски също бяха такива резултатите.

По думите й всеки кабинет влиза в управлението с по-голям бонус на доверие, но Денков не влязъл с голям бонус. "Това се дължи на политическата обстановка от последните две години. Отрицателните резултати се дължат на отношенията в сглобката, които произвеждат скандали, а не резултати. Обществото смята, че не зависи всички, които се случва в политически план, от премиера Денков и това със сигурност оказва своето влияние."

"При президентската институция няма особена динамика. Цялата драма е съсредоточена върху МС и НС. Президентът се намира в плато. Няма нещо драматично, което да се случва", подчерта Славкова.

"Местните избори не определиха победител. Традиционно в постелекторалните проучвания победителят получава бонус, а другите губят. Няма промяна на електоралната картина", посочи социоложката.

Има леко увеличаване в дистанцията между ГЕРБ–СДС и ПП-ДБ. Но това не се дължи на повишаване на електоралния потенциал на ГЕБР-СДС, а на спад при ПП-ДБ“, добави тя.

"Възраждане" е в плато.
Те се храниха от политическата нестабилност ,а при едно стабилно правителство, те няма от къде да повишат електоралния си потенциал. При ДПС се преповтаря резултата. БСП запасва резултата си, а ИТН са на ръба за влизане в НС", каза тя.

"Предстои да видим заявката на Делян Пеевски да се кандидатира за председател на ДПС как ще се отрази електорално на партията", посочи Славкова.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа", реализирано в периода между 11 и 18 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1006 души на възраст над 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase