Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вторият вот на недоверие към кабинета "Денков" очаквано претърпя провал. Вотът беше поискан от БСП, ИТН и „Възраждане“  за провал на кабинета в националната сигурност и отбраната.  

ГЕРБ-СДС и ДПС обаче не участваха в гласуването. В подкрепа на кабинета гласуваха 66 народни представители, а 61 бяха "против".

Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване и почивка, за да бъдат поканени депутатите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарната зала. Шефът на НС Росен Желязков даде почивка, а след нея Иван Ченчев от БСП настоя за поименна проверка, която показа, че едва 63 са регистрираните депутатите.

Още по темата
"Вносителите на вота на недоверие не са в залата и със своето неучастие те не искат вотът да мине", коментира той и обяви, че след 10 минути ще възобнови заседанието. При тази проверка на кворума обаче в зала бяха 63 депутати. Не се регистрираха от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“, ИТН. Така че и този опит за прегласуване претърпя провал и Желязков закри заседанието поради липса на кворум.
 
Дебатите по втория вот на недоверие вчера продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че с даренията на боеприпаси на Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък отсече, че отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива. Той отново настоя, че е нужна модернизация на армията, а правителството работи именно в тази посока.

"Провалите на правителство следват един след друг и ви призоваваме да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново управление, което да реши проблемите, защото за България е далеч по-лошо не, ако правителството си отиде, а ако то остане“, заяви  депутатът от БСП Кристиан Вигенин.
Според него на фона на рисковата международно среда българското правителство и мнозинството зад него са избрали линия на действие и поведение, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и конфликти, оставят страната под нарастващи рискове за сигурността.

Премиерът Николай Денков коментира, че опозицията явно няма аргументи за вота на недоверие.

"Разбрахме, както и на предишния вот на недоверие, че истината няма никакво значение, а единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и зарази това трябва да използва измислици и лъжи", отсече премиерът.

Според него именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност.

"Трябва да търсим национален консенсус, който да е центриран върху модернизацията на армията и върху нашето пълноценно включване в евроатлантическите структури. Всички други действия отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase