Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, според които енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия с определени кодове ще се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа.

Целта на предложението е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа, посочиха вносителите от ПП-ДБ.

До сега по отношение на транзитния пренос на природен газ с произход от Русия, енергийните вноски бяха дължими от операторите на газопреносната мрежа. Предвид обстоятелството, че операторите на газопреносната мрежа оказват само услугата по транзитен пренос на природен газ, предвид целта на закона, тежестта на енергийните вноски трябва да се понесе от ползвателите на услугата по транзитен пренос, мотивираха се вносителите.

Въпреки че депутатите от БСП подкрепиха промените в закона, разкриткуваха остро управляващите.

"Този законопроект е нужен в момента, но той е нужен само за да не фалира „Булгартрансгаз“. Основната цел на тази сглобка или не или клуб по интереси е личното облагодетелстване, но с промените няма как да изчистите тези 250 милиона лева, които вече са в баланса на „Булгартрансгаз“. От вчера дружеството дължи толкова на държавата и виновните сте вие, защото сте некомпетентни, неграмотни, не изпипвате законодателството и ставате изключително вредни“, коментира левият Драгомир Стоейнев.

Социалистът Борислав Гуцанов допълни: „Ефективостта на този парламента е под нула, това законодателство, което сътворява сглобката е опасно и вредно за страната и когато и да се закрие този парламент е късно“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase