Снимка: БГНЕС

Искането на ГЕРБ до три дни да отпадне дерогацията за руския петрол, който „Лукойл“ продължава да преработва, не успя да събере подкрепа в парламента.

„За“ него гласуваха само депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Предложението за отпадане на дерогацията в срок от три дни беше внесено от Делян Добрев от ГЕРБ в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна е внесен от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Според него изключването на България от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък.

„Министерският съвет не е предприел никакви мерки за гарантиране на интересите на държавата и българските граждани. При този политически контекст няма икономически или дори технически причини България да запази дерогацията от петролното ембарго на Европейския съюз, което възпрепятства процеса на стратегическо отделяне от Русия в енергийния сектор, се допълва в доклада“, пише още в мотивите.

По време на дебата Хамид Хамид от ДПС коментира, че явно вече има нова коалиция, която е про-Путин в лицето на „Възраждане“, БСП и ПП-ДБ.

„Тези хора подпомагат финансирането на Кремълския режим, това е лобизъм в полза на Путин и на Кремъл и на всички онези концесионери, които пълнят сметки в Швейцария и вината да подкрепяте тези хора е Ваша, г-н Кирил Петков“, обърна се той към ПП-ДБ.

Според него България активно подкрепя заобикалянето на санкциите на ЕС спрямо Русия.

„Да ви е честита новата Кремълска сглобка БСП, "Възраждане" и ПП“, скочи той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни, че днес е имало съвещание при премиера Николай Денков по темата

„ Днес говорим за националната сигурност и първото нещо, което трябва да направим е да се запознаем с всички обстоятелства, а представителят на българската държава в „Лукойл“ каза, че намаляването на руския петрол от 100% на 50% е нещо много лесно, но от 50% до 0% е трудно, защото базовият петрол до този момент винаги е бил руски и добавяйки други видове петрол е лесно упражнение, което е правени и преди, но големият проблем е от 50% до 0% и представителят заяви, че не може да гарантира, че тази промяна по-рано от 1 март не може да стане“, посочи той.

„И защо трябва да поемаме този риск, когато експертите на държавата ни казват, че има реален риск“, попита Петков.

По думите му вторият аргумент за запазване на дерогацията е, че държавата трябва да има готов екип, ако се наложи да влезе и да управлява рафинерията, а това ще стане на 28 февруари, както е уверил министъра на икономиката Богдан Богданов.

„Защо да не изчакаме да има втори екип, който да поеме управлението, ако това е срокът, който ни дава министърът на икономиката? Освен това ние успяхме да увеличим постъпленията от „Лукойол“ на 100 милиона на месец“,  обясни още Кирил Петков.

Според него технологично най-безопасно е да се изчака до 1 март.

„И докато това се случва ние да имаме приходи в хазната, които сега са по 100 милиона на месец, а след 1 януари ще са между 50 и 100 милиона“, посочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase