Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В остър спор влязоха министърът на отбраната Тодор Тагарев и лидерите на БСП Корнелия Нинова и на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на дебата за вота на недоверие към кабинета за провал в областта на националната сигурност и отбраната.

Министърът посочи, че от години има проблем с числеността в армията като отбеляза, че най-тежко е състоянието в сухопътните войски и проблемът не е от това правителство.

Още по темата
"С 35% бяха по-малко кандидатстващите във военния университет, а приетите с 42% по-малко. Това е заради дезинформационната кампания на парламентарно представени партии от опозицията", скочи Тагарев и поименно назова Цончо Ганев от „Възраждане“.

Това провокира Нинова да поиска лично обяснение.

"Днес разбрах, че с едно изказване против войната в Украйна, за спиране на огъня, за търсене на мирни преговори, за неутралитет на България, съм станала персонална причина за некомплекта на армията. Изказването ми е от юли тази година и излиза, че нося вина за некомплект, който е от поне 15 години. Представяте ли си каква сили имам, че с едно изказване да спра младежи, напиращи да учат във военния университет? Това е виц", скочи тя.

"Аз обаче персонално съм отговорна, за това, че Тагарев не беше министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков и изказването на Тагарев днес само показа, че сме били прави.Този човек е абсолютно неподходящ за министър на отбраната със зависимостите му от чужди държави", каза Нинова.

След нея думата за лично обяснение взе и Костадинов.

"Не е новина това, че Тагарев лъже от парламентарната трибуна, но всички знаят, че 12 лева давате на курсантите за храна, защото няма стол, но те са на специален режим и не могат да отидат на ресторант като Вас, и им давате 12 лева, за да си купуват кифли от лавката. Заради Вашето некадърно управление напускат курсанти", обърна се той към министъра на отбраната.

"Тагаренко Ви наричат в армията и е показателно за това на кого служите. Вие не служите на България, а на Украйна, защото с Вашите действия осъществявате предателска национална политика“, каза Костадинов на Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase