Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев разкритикува решението на правителството да стартира реализацията на проекта по изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Според държавния глава не са направени необходимите анализи.  

"Това е прибързано решение, прескочени са някои елементи, поставя се каруцата пред коня. Потвърждавам тезата на президента, че няма достатъчни анализи. На трето място се наблюдава патология на отричане на всичко направено от двете служебни правителства, включително с развитието на ядрената енергетика", коментира бившият зам.- министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

По думите му е било редно да се спази решението на НС от 12.01.23 г. за междуправителствено споразумение със САЩ.

"Сегашното правителство прескача елементите и отива на т.нар. даване на принципно съгласие по чл. 45 от Закона за безопасно използване на ядрена енергетика за 8-и блок, а за 7-и се твърди, че е минало с друго решение. Работи се на тъмно", категоричен е Божков.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че няма как до 2033 г. 7-и блок на влезе в експлоатация.

"Това е изхвърляне, авантюристично е. А ползата от този реактор и тази мощност за електроенергийната система за страната е огромна. Ние се борим да запазим базовите мощности в комплекса "Марица Изток" до 38 г., процентът на успеваемост не е голям, трябва ни нова мощност", заяви гостът.

Той посочи, че от решението на МС става ясно, че финансирането ще бъде изцяло държавно, което означава вземане на кредит. Предполага, че ще бъде с американски източници на финансиране.

"Няма как цените при изплащането на кредита да не са по-високи както за бизнеса, така и за потребителите. Има 3 държави, които могат да проектират и строят - Китай, Америка, Русия. И четвърта, която влиза със сила, това е Франция. Трудно ще възстановим отношения с Русия, така че да се изграждат руски ядрени блокове", допълни Еленко Божков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase